Efekty przy treningu

łaśc.: uginanie i prostowanie ramion w podporze przodem) ? popularna nazwa ćwiczenia fizycznego wykonywanego w pozycji poziomej, twarzą do ziemi, polegającego na podnoszeniu i obniżaniu tułowia. Wykonywanie pompek rozwija m

Dodane: 01-08-2016 16:56
Efekty przy treningu W sumie to doskonałe miejsca, aby zakupić potrzebne do treningu suplementy i odżywki. Dlaczego warto uprawiać sport wraz z suplementacją?

O pompkach (ćwiczenie fizyczne)

Pompka (właśc.: uginanie i prostowanie ramion w podporze przodem) ? popularna nazwa ćwiczenia fizycznego wykonywanego w pozycji poziomej, twarzą do ziemi, polegającego na podnoszeniu i obniżaniu tułowia. Wykonywanie pompek rozwija mięśnie piersiowe i mięsień trójgłowy ramienia (pot. triceps), a także mięsień naramienny, mięsień zębaty przedni i mięsień kruczo-ramienny (jeżeli chcesz ćwiczyć pompki, musisz rozgrzać przynajmniej mięśnie rąk i brzucha, aby nie doznać kontuzji). Pompki odgrywają dużą rolę w treningu sportowców, szkoleniu żołnierzy jak i wychowaniu fizycznym.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompka_(ćwiczenie_fizyczne)


Odżywki to suplementy, nie można z nimi przesadzić

Odżywki, nie tylko białkowe, maja swoje ograniczenia i nie mogą być stosowane jak nam się żywnie podoba. Dane zawarte na etykiecie odnośnie dawkowania również nie zawsze są dobrym źródłem wiedzy na ten temat. Każda odżywka musi być stosowana według naszego zapotrzebowania i ma to również zastosowanie w przypadku odżywek białkowych.

Przedawkowanie białka w diecie może powodować liczne problemy zdrowotne, a w tym przypadku, więcej nie znaczy lepiej. Skaza białkowa może doprowadzić do uszkodzeń nerek, które są nieodwracalne. Dlatego przed wzięciem jakiejkolwiek odżywki powinniśmy sobie zadać pytanie, czy w ogóle jej potrzebujemy.


Hasło w encyklopedii: Normy żywienia

Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia