Aminokwasy i inne odżywki

y sportowiec, czy bywalec siłowni stosuje odżywki sportowe. Jednak trzeba powiedzieć, że niektóre odżywki zawierają składniki ciężko dostępne w naszej szerokości geograficznej i są dodawane do odżywek lub są ich gł

Aminokwasy i inne odżywki Generalnie to idealne miejsca, aby kupić niezbędne do ćwiczeń suplementy i odżywki. Jednak dlaczego dobrze jest uprawiać sport wraz z suplementacją?

Stosowanie odżywek

Nie każdy sportowiec, czy bywalec siłowni stosuje odżywki sportowe. Jednak trzeba powiedzieć, że niektóre odżywki zawierają składniki ciężko dostępne w naszej szerokości geograficznej i są dodawane do odżywek lub są ich głównymi składnikami. Dodatkowo odżywek jest dużo rodzajów i typów, które mają różne zastosowanie i czas stosowania.

Odżywki do stosowania przed treningiem to takie które podkręcają nasz organizm na wyższe obroty oraz zawierają składniki pobudzające mięśnie do wydajniejszej pracy. Często zawierają też kofeinę czy inne pobudzacze. Odżywki po treningu to z reguły odżywki białkowe lub mieszanki z białkiem. Czas po zakończonym treningu jest najlepszy na tego typu odżywkę, ponieważ wtedy nasz organizm najlepiej się zregeneruje.


Dieta sportowców w Wikipedii

Nadrzędnym zdaniem w planowaniu jadłospisu jest ustalenie równowagi pomiędzy energią przyjmowaną, a wydatkowaną. Utrzymanie tego bilansu jest warunkiem rozwoju fizycznego, zdrowia i aktywności zawodowej człowieka. Odstępstwo od tej równowagi, utrzymujące się w dłuższym czasie może doprowadzić do wycieńczenia organizmu lub do nadwagi i otyłości. Najprostszą metodą kontroli równowagi energetycznej jest codzienne ważenie się na czczo.

Dobowy wydatek energetyczny (całkowita przemiana materii - CMP) to składowa:

podstawowej przemiany energii,
swoiście dynamicznego działania pokarmu,
wydatków energetycznych związanych z wykonywaniem codziennych czynności.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywienie_sportowców


Wikipedia o normach żywienia

Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia